Progressive Sounds
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Progressive Sounds

Progressive Music Community
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimeCuma Şub. 15, 2008 1:15 am

Dj'likte ya produktörlükte kullanılan terimler nelerdir ve türkçeleri nelerdir bu topicte bunları paylaşalım,öğrenelim.


Analog:
Sürekli değişen elektrik sinyalleri oluşturan devre. Genellikle dijital ve sentetik seslere kıyasla daha “sıcak” tınlayan analog enstrümanlar ve bunlardan çıkan sesleri tanımlamak için kullanılır.

BPM: (beats per minute) dakikadaki vuruş sayısı...
Davulun kicklerine göre sayılır. Bir nevi tempo anlamı taşır.

Crowd:
Bir “event”teki dinleyici kitlesi. BirDJ’in takipçileri anlamında da kullanılır.

Cümle:
Sekiz ölçüden oluşan birim. (phrase)

Crossfader:
Hangi kanalın (yani turntable’daki plak sesinin) daha çok duyulması gerektiğini ayarlayan ve iki plak arasında geçişi sağlayan buton.

Event:
Parti ya da club performansı gibi elektronik müzik kültürü etkinliklerinin genel adı.

Jogging:
Mixing sırasında ritmi hızlandırmak şeklinde vücut bulan hareket, plağı itmek şeklinde de uygulanabilir.

Label:
Plak şirketi.

Platter:
Turntable’ın üzerindeki dönen diske verilen ad. Bunun üzerine slipmat, onun üzerine de plak konulur. Profesyonel turntable’ların direct drive (kendinden motorlu) teknolojisiyle çalışan platter’ları vardır. Kalite açısından biraz daha “fakir” turntable’lar belt drive (kayış - kasnak sistemi) teknolojisiyle çalışır. Bunun dezavantajı “scratching” sırasında sorun yaratmasıdır.

Sample:
Başka kaynaklardan devşirilmiş ses örnekleri. Parçaların arasına sıkıştırılması makbuldür.

Scratching:
Turntable üzerindeki plağı sağa sola çekiştirmek, zaman zaman bastırmak suretiyle elde edilen “cızırtı”.

Sequencer:
Üst üste kanal kayıt yapıp, kurgulama imkanı veren donanım / yazılım.

Set:
Bir DJ’in, çaldığı süre boyunca oluşturduğu giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine sahip bir paragrafa benzer yapıda ilerleyen parçalar toplamı.

Slipmat:
Platter’ın üzerine yerleştirilen örtümsü kumaş. Düşük sürtünme özelliğine sahip olanları, üzerine plak konulmak suretiyle scratching’i kolaylaştırır.

Stylus:
Tüm ekipmanlar arasında belki de en nazik yapıya sahip ayrıntı: plak iğnesi. Plağa kayıtlı müziği okur.

Ölçü:
Dört vuruşluk birim.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimeCuma Şub. 15, 2008 1:16 am

Reverbasyon (Reverb) : Bir binada ses kayangından cıkan sesler ,dinleyicilerin kulagına cesitli yollardan ulasır.Ses kaynagından cıkıp bir engele carpmadan ulasan seslere "direkt ses" denir.Ses kaynagından cıkan seslerin bir kısmı tavan ve duvarlara carparak yansırlar bu seslere de "Endirekt sesler" denir.Endirekt sesler direkt seslerden daha uzun ve bir yol kat ettikleri için dinleyiciye daha geç ulasırlar.İşte bu iki ses arasındaki zaman farkı oldukca buyukse (en az 40 milisaniye) dinleyici endirkt sesi direkt sesin ardı sıra gelen bir tekrarı olarak işitecektir.Bu durumda dinleyiciye sesin yankısı (eko) duyulmus olur.(orn :bir vadideki ses) buralarda endirekt ses dinleyiciye her yonden bircok yansımalarla varan bir ses dalgası olarak belirmektedir.İki ses arasında süre kucuk olup birbirinden ayırt edilemez durumdadır.Buna çınlama(reverb) denir.(orn :bina içi,cami,kilise,konser salonu v.b)Özellikle müzik yayınları yapılan solanlarda studyolarda akustik kosulları yonunden uygunluk olcusudur.Bu olcu salonda uretilen "sesin" kesildigi andan baslayarak siddetinin milyonda birine dusmesine kadar gecen saniye cinsinden sureye verilen isimdir.(reverbasyon suresi ty ile gosterilir)Bu oran 60 db lik bir zayıflamayı gosterir.Reverbin nedeni ses kesildikten sonra salonun duvarlarında tavan ve dosemelerde seslerin yankılanması,kırılıp dagılması girişimlerin olusması yuzunden "cınlama" olayının ortaya cıkmasıdır.Reverb suresi,salon yada studyonun buyuklugu ile dogru orantılıdır.Kalabalık muzik toplulukları için buyuk,az sayıda müzikcinin caldıgı salonlarda ise kucuk reverb sureleri müzige daha dogal bir nitelik kazandırır.Cami kilise ve katetrallerde 3 saniyedir.Senfonik konserler için 1,4-2 saniye ,oda muzigi salonlarında 1 saniyeden az olmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimeCuma Şub. 15, 2008 1:17 am

Reverb

Herhangi açık veya kapalı bir alanda seslerin bir kısmı direkt olarak ,bir kısımıda etraftaki yapılardan yansıyarak ve-veya yankılanarak dolaşır.Bizim duyduğumuz ses ise bu iki sesin toplamından oluşmaktatdır.Bu iki birleşimden oluşan mevcut ses reverbation adını alır.Software veya hardware olarak kullandığımız reverb cihazıda bu etkiyi yaratmak için uygulanır.Dolayısı ile görevi "ALAN" etkisi yaratmaktır.Bu etkiyi,istediğiniz ortam etkisi neyse,onun yapısına göre siz belirlersiniz.Bunun içinde bir reverb aletinin üzerinde bazı parametreler vardır.Bu parametrelerin "GENEL" yani hemen hepsinde olanları şunlardır:

DRY/WET : Adındanda anlaşılacağı gibi bu parametre,yukarıda belirttiğimiz kuru ses (direkt dolaşan),ve etraftan yansıyan ses (yapılardan yansıyarak dolaşan) miktarını belirtmek için kullanılır.Standart cihazlarda parametresi 0/127 arasıdır.ne kadar yükseltilirse,direkt ses etkisi o kadar azalır ve yansımış ses duyulur.Bir nevi yansıma yoğunluğunuda arttırır.

HF-DAMP: Bu parametre uygulanacak sesin,düzgün yapıdamı (dümdüz bir duvar,düz bir mermer,düz bir kalebodur,girintili çıkıntılı bir oda,vs. bir çok alan)yoksa engebeli ve-veya girintili çıkıntılı bir ortamdamı dolaştığını belirlemek için kullanılır.Mesela,girintili ve çıkıntılı duvar yapısına sahip bir odada üst frekanslar o çıkıntıların içlerine girip yapısında bozulmalar gösteriri.Ama alt frekanslar üst frekanslara göre çok daha az bozulmaya ve-veya kırılmaya uğradığı için adı HF-DAMP (hi frequances damping) ve HI-DAMP (hi damping) olarak geçer.Standart cihazlarda parametresi 0/127 arasındadır.Ne kadar yükselirse üst frekanslarda o kadar damping etkisi yaratır.

Decay: bu terim hepinize tanıdık bir terimdir.reverbdeki görevi kullanılacak etkinin bozuma uğramadan ne kadar devam edeceğini belirlemektir.Bir nevi reverb süresini belirler.fakat üzerinde ayrıca Release parametresi bulunan reverblerde.decay'in görevi şiddet uzunluğunu belirlemektir.etki uzunluğunu değil.Standart cihazlarda parametresi 0/127 arasındadır.

Size: En fazla dikkat gerektiren parametre budur.Görevi alan genişliğini belirlemektir.Standart cihazlarda parametresi 0/127 arasındadır.Ne kadar yükselirse,o kadar geniş alan etkisi yartır.Örnek vermek gerekirse,0-10=kibrit kutusu ,10/35 küçük bir oda,35/45 orta genişlikte bir oda,45-60 büyük bir oda,60/75 konser salonu,75 ve üstü Arena'dan space genişliğine kadar gider.

Diffusion: Bu parametrenin reverbdeki görevi;reverbizasyon ortamındaki boşluk etkisinin miktarını belirlemektir.Açmak gerekir ise,bir ortamda normal ses nasıl yankılanıyorsa,reverbizasyon seslerde yankılanır.Bu parametrede her iki ses arasındaki reverb yoğunluğunu belirler.Bir nevide iki sesin reverbini üst üste bindirir.

Predelay: Bu parametrenin görevi bildiğimiz delay değil,adındanda anlaşıldığı gibi ilk geçikmeyi sağlamaktır.Yani şöyle düşünelim.Kapalı bir alanda bir duvar ile başka ikinci duvar düşünün.Bunlardan birine sırtınızı yaslayıp bağırdığınızda,ses ikinci duvarın uzaklığına oranda belirli bir geçikmeyle duyulur,fakat tekrar etmez.Bu gecikme bir kereye mahsus olur.İşte bu parametrede,normal sesin,reverbizasyona ne kadar bir gecikmeyle uğrayacağı zaman aralığını belirtmek için kullanılır.

Normal bir reverbin üstünde bulunan parametreler bunlardır.Daha bir çok teferrüat içeren reverblerde var.Gate,Room Shape,Vibrato,Entegre Delay,vs. onlarca var.Yukarıdaki parametreler yeterli olacaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimeCuma Şub. 15, 2008 1:18 am

Beatmatching

müzik içerisinde 1 dakika içinde geçen vuruş sayılarını pitch ayarı kullanarak eşitlemek...

Dj lerin iki sarkiyi fark ettirmeden veya tempoyu bozmadan mix etmelerine yarayan teknik. ozetle calan plaktaki * davul seslerinin mix edilecek ikinci plaktaki davul sesleri ile eslestirilmesidir bunun icin pitch faderlar kullanilir. calan plaktaki fader ile oynamak da mumkundur ancak bunun sarkinin yapisina gore 4 veya katlarindaki vuruslarda yapmak gerekir.


Eğer mixlenecek parçalar trance,house ve electro türeviyse hesaplamaların kick vuruşlarına göre yapılması gerekmektedir.yok eğer mix breakbeat,drum n bass ve rap gibi aksak ritm barındıran şarkılar arasında yapılacaksa snare'lerin takip edilmesi daha pratik olacaktır.zira 165 bpm de kick aramak,takip etmek yorucu olabilir.
4/4 ve aksak ritm arasında yapılacak bir mix için ise kişiye sabır dilemekten öte bişey yapamıyorum
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimeCuma Şub. 15, 2008 1:19 am

not bilmeyen arkadaşlar içindir....
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
dj.cex
Progression
Progression
dj.cex


Mesaj Sayısı : 395
Location : From is MaRMaRis Müziğin Olduğu Her Yerdeyim
Kayıt tarihi : 24/01/08

Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimePaz Mart 09, 2008 8:26 am

Kanka Olmadi Sana Bir Production Aş. Açalim DjTeacher lik Yaparsin Hehee
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.clupizmir.com
Misafir
Misafir




Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Empty
MesajKonu: Geri: Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...   Teknik Terimler Üzerine Bilgiler... Icon_minitimePaz Mart 09, 2008 11:48 am

hehe inşalla kanka..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Teknik Terimler Üzerine Bilgiler...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Progressive Sounds :: Genel Konular.. :: Gerekli Bilgiler..-
Buraya geçin: